De huizenmarkt is nog steeds oververhit. Er worden nog steeds te weinig huizen gebouwd en waren nog nooit zo weinig woningen in de verkoop. Begin december 2020 stond een kleine 27.000 woningen te koop om precies te zijn. Circa 5 jaar geleden telde Funda nog een dikke 200.000 woningen in de verkoop. Zeer veel vraag en een te laag aanbod. En toch blijft in coronatijd het vertrouwen in de woningmarkt onverminderd groot en de vraag gigantisch hoog. De grote vraag is: wat gaat er in 2021 gebeuren met de huizenprijzen?
Biedingen boven de vraagprijs zijn schering en inslag maar het aantal biedingen neemt wel af. Er zal een moment komen dat de prijzen afvlakken in de grote steden. Het profiel van de huizenkopers is ook aan het veranderen. Op dit moment wordt er volgens het NVM nog maar een op de drie woningen verkocht aan een starter. Tien jaar geleden was deze groep goed voor bijna de helft van alle transacties op de woningmarkt.
Het lijkt erop dat de groep starters grotendeels buiten de boot valt op de woningmarkt. Dat geldt ook voor mensen met een laag of een variabel inkomen zoals de grote groep zzp-ers en freelancers in Nederland. Voor deze groep is ook de op slot zittende huurmarkt veelal onbereikbaar. Nederland telt inmiddels ruim 1 miljoen freelancers en deze groep groeit nog steeds sterk. Dit getal is gebaseerd op het aantal personen dat freelance werk heeft als hoofdinkomen. Er zijn ook veel mensen waarvoor zzp-werk een bijverdienste is. Als deze groep wordt meegerekend, dan ligt dit aantal nog een stuk hoger.
Op de Nederlandse huizenmarkt is er een partij die oog heeft voor deze groep van singles, studenten en starters die op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning. Deze onderneming, Ferax Vastgoed, richt zich op het kopen van grote panden en winkels die worden omgebouwd tot studio’s en aparte kamers, of per etage verhuurd worden. Deze projecten worden gefinancierd door Ferax via het plaatsen van obligaties.
In deze tijd waarin spaar- en beleggingsrendementen onder druk staan, bieden deze obligaties een aantrekkelijk rendement. De geschatte opbrengst van de verhuur komt namelijk naar verwachting uit op 8% per jaar. Beleggen in vastgoed via Ferax betekent ook dat beleggers geen omkijken hebben naar onderhoud of het zoeken van huurders. Beleggers die een wat groter bedrag inleggen, delen jaarlijks en bij verkoop van het vastgoed mee in de winst. Zo slaat Ferax Vastgoed twee vliegen in één klap: een mooi rendement voor beleggers en meer betaalbare woonruimte voor de groepen die het hard nodig hebben.
Aandelen hebben de reputatie flink in waarde te kunnen schommelen, maar bij verhuurde woonruimte is dit minder het geval. De waarde van panden in Nederland is stabiel en door de lage rente blijft vastgoed een aantrekkelijke manier om te beleggen, met een veel hoger rendement dan een spaarrekening. Er zijn daarom steeds meer beleggers die zelf in vastgoed willen investeren of willen deelnemen in vastgoedfondsen. Beleggen in vastgoed is dan ook een goed idee als het gaat om jaarlijks rendement, een aanvullend inkomen of waardegroei.
De onderneming richt zich vooral op projecten in de Randstad aangezien daar de woningkrapte het grootste is. Maar ook in steden zoals Goes en Arnhem is het bedrijf actief. In totaal biedt de onderneming op dit moment 22 appartementengebouwen en 12 studentenhuizen, met circa 150 wooneenheden. Er wordt voortdurend gezocht naar nieuwe panden en naar nieuwe kansen om de woningkrapte aan te pakken en een stabiel rendement te boeken voor de beleggers. Op deze wijze wordt woningnood ook een beleggingskans.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ferax Vastgoed. Beleggen brengt risico met zich mee. U kunt uw inleg verliezen.